Soorten zonnepanelen
U kunt als consument kiezen uit drie soorten zonnepanelen. Op basis van rendement zijn de monokristallijn zonnepanelen het beste, op korte afstand gevolgd door de polykristallijn zonnepanelen en op straatlengte afstand gevolgd door de amorfe zonnepanelen.
Zowel mono- als polykristallijn zonnepanelen worden gemaakt van silicium, alleen verschilt de afwerking tussen beide soorten. Silicium is een kristal dat bij polykristallijn zonnepanelen niet meer wordt bewerkt na het stollingsproces, waardoor het productieproces korter en goedkoper is. Waar de kristallen bij monokristallijn zonnepanelen nog in dezelfde richting worden geplaatst, dit zorgt niet alleen voor meer zuiverheid en dus meer energie, maar ook voor duurdere zonnepanelen.
Monokristallijn zonnepanelen zijn uniformer, maar van een afstand zijn ze nauwelijks te onderscheiden van polykristallijn zonnepanelen.
Wat moet u weten over monokristallijn zonnepanelen?
Wilt u het hoogste rendement, dan moet u kiezen voor monokristallijn zonnepanelen. In aanschaf zijn deze zonnepanelen weliswaar duurder dan polykristallijn zonnepanelen, maar door het hogere rendement wordt dit terugverdiend. Daarnaast heeft u minder vierkante meters aan zonnepanelen nodig.
Wat moet u weten over polykristallijn zonnepanelen?
Polykristallijn zonnepanelen worden veelvuldig toegepast. Ze bieden minder rendement dan monokristallijn zonnepanelen, maar hebben een zeer gunstige prijs en zijn bovendien ideaal als u beschikt over veel dakruimte en verwacht een redelijke opbrengst te behalen.
Wat moet u weten over amorfe zonnepanelen?
Tussen amorfe zonnepanelen en mono- en polykristallijn zonnepanelen zit een wereld van verschil. Amorfe zonnepanelen zorgen voor weinig rendement en zijn niet echt geschikt voor zware toepassingen. U kunt ze gebruiken als u bijvoorbeeld uw telefoon wilt opladen of andere vergelijkbare kleine apparatuur.
Waar moet u nog meer op letten?
Wanneer u zonnepanelen gaat vergelijken, dan moet u niet alleen rekening houden met het soort zonnepaneel, maar ook met de omvormer, de montagesets en de installatiekosten. Verder is het niet onverstandig te kijken naar de afkomst van de zonnepanelen, want tussen Europese en Chinese zonnepanelen kan wel eens verschil zitten.
Van al het licht dat een zonnepaneel bereikt wordt normaal gesproken 15 procent omgezet in elektriciteit, dit noemen we de zonnepaneel efficiency. Kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen halen soms een percentage van 20 procent.