Duurzaam is een term die niet meer is weg te denken uit onze samenleving. Duurzaam ondernemen, duurzaam leven, duurzaam bouwen en ga zo maar door. De reden waarom deze term steeds ‘bekender’ wordt, is dat steeds meer mensen het belang van duurzaam leven gaan inzien.

Groen renoveren

Wanneer je van plan bent om je huis te renoveren, zijn er ook een hoop ‘groene’ manieren om dit te doen. Zo kun je duurzame energie opwekken met behulp van zonnepanelen of een zonneboiler en zorgen goed geïsoleerde muren en daken voor een drastische vermindering van energieverspilling. Het grote voordeel van duurzaam renoveren is dat de investering zich op de langere termijn altijd ruim terugbetaald en dat je bijdraagt aan een groene maatschappij.

Wat kun jij doen?

Met behulp van een checklist krijg je antwoord op de vraag hoe jij je huis groener kunt maken waardoor jij je steentje bijdraagt aan een beter milieu, en niet geheel onbelangrijk, bespaart op je energiekosten en meer comfort ervaart in jouw woning. Door een aantal vragen te beantwoorden over de grootte van je huis, de omvang van je huishouden, de isolatie van jouw woning en je jaarlijkse gasverbruik krijg je direct een advies over de maatregelen die je kunt treffen voor de verbetering van jouw huis.

Duurzame energie met zonnepanelen

Wie de checklist heeft gedaan, zal ongetwijfeld te horen hebben gekregen dat je op lange termijn veel geld bespaart door zonnepanelen op je huis te plaatsen. Met het installeren van zonnepanelen draag jij je steentje bij aan het verbeteren van het milieu en heb jij tevens de regie over je eigen energieverbruik. Echter is het aanschaffen van zonnepanelen doorgaans een grote investering die niet door ieder huishouden direct gefinancierd kan worden. Om zonnepanelen voor ieder huishouden beschikbaar te stellen, hebben sommige leveranciers van zonnepanelen besloten om consumenten de mogelijkheid te bieden zonnepanelen te huren. Er wordt dan een samenstelling van zonnepanelen voorgesteld die aan jouw specifieke wensen en energieverbruik voldoet en waarmee jij gedurende het huurcontract (variërend van 10 tot 17 jaar) je eigen duurzame energie opwekt. Na afloop van het contract word je de mogelijkheid geboden de zonnepanelen over te kopen voor een schappelijke prijs. De levensduur van zonnepanelen ligt namelijk rond de 30 jaar, waardoor je nog geruime tijd kunt gebruik kunt maken van jouw eigen energiefabriek.