Wellicht heb je het al meegekregen, maar het is goed om het toch nog even te benoemen: sinds 15 september 2016 zijn er subsidies beschikbaar voor woningisolatie. Je kunt nu ruim 20 procent subsidie ontvangen waardoor het isoleren van je huis nog voordeliger wordt. Dus ben jij van plan om binnenkort je dak, spouwmuur, vloer, gevel of glas te laten isoleren? Ontdek dan gauw in deze blogpost hoe je in aanmerking komt voor de subsidies!

Waarom het belangrijk is je huis te isoleren

Het laten isoleren van je huis brengt veel voordelen met zich mee. Goede isolatie zorgt er namelijk voor dat je geen warmte in je huis verliest via bijvoorbeeld ramen, gevel, vloer of het dak van je woning. Koude voeten zijn zo verleden tijd; isolatie bevordert namelijk het wooncomfort en zorgt tegelijkertijd voor een lagere energierekening.

Het is niet voor niets dat de overheid isolatie stimuleert met het vrijmaken van subsidies. Goede isolatie is namelijk ook nog eens beter voor het milieu omdat je minder CO2 uitstoot. Zo zit je er zelf warmpjes bij deze winter maar draag je ook je steentje bij aan verbetering van het milieu.

Wie kan er gebruik maken van de subsidieregeling voor isolatie?

In principe kan iedereen die een woning bezit en zijn of haar huis wilt laten isoleren, gebruik maken van deze subsidieregeling. Is jouw huis gebouwd voor 1992? Dan is de subsidieregeling erg interessant voor jou. Oudere huizen zijn namelijk tijdens de bouw vaak niet goed geïsoleerd. Ook als je je huis ‘gewoon’ energiezuiniger wilt maken kun je gebruik maken van de subsidieregeling voor woningisolatie.

Hoeveel subsidie is er beschikbaar?

In totaal is er €20 miljoen subsidie beschikbaar voor woningisolatie. In onderstaande tabel heb ik de hoeveelheid subsidie per isolatiemaatregel voor je op een rij gezet. Hier vind je ook de minimale meters die per maatregel een vereiste zijn.

tabel-subsidies-energiebesparing

© Solvari.nl

Ik geef je graag een voorbeeld ter verduidelijking: stel, je laat je vloer isoleren en regelt de isolatie van je spouwmuren. Dit kost bij elkaar opgeteld zo’n 4000 euro voor een eengezinswoning. Voor deze investering krijg je ongeveer 800 euro aan subsidie, maar daarnaast bespaar je ook nog eens zo’n 800 euro op je energierekening. Ik zou zeggen tel uit je winst!

Meerdere subsidies combineren

De subsidieregeling voor woningisolatie is een landelijke regeling. Per provincie en gemeenten zijn er ook nog verschillende subsidies beschikbaar. Benieuwd of je daarvoor in aanmerking komt en welke je kan combineren? Neem dan een kijkje op www.energiesubsidiewijzer.nl

Voorwaarden van de subsidie voor energiebesparing

Uiteraard kom je niet zomaar in aanmerking voor de subsidieregeling voor woningisolatie. Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden:

 1. Je kan alleen subsidie aanvragen voor de isolatiemaatregelen die nog uitgevoerd moeten worden. Er is geen mogelijkheid om subsidie met terugwerkende kracht te ontvangen;
 2. Je bent eigenaar van de woning en je woont hier zelf ook in. Je verhuurt de woning dus niet;
 3. Je moet minimaal 2 maatregelen laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Voor de volgende isolatiemaatregelen is subsidie beschikbaar:
  – Dakisolatie;
  – Spouwmuurisolatie;
  – Vloerisolatie;
  – Gevelisolatie (binnen en buiten);
  – Plaatsen van HR++ of triple glas.
 4. Houd rekening met het minimale aantal vierkante meters om in aanmerking te komen voor subsidie. Dit is vooral belangrijk wanneer je maar een gedeelte van je dak, gevel, vloer of glas wilt laten isoleren in plaats van het hele oppervlak;
 5. Vraag ruim op tijd offertes aan en vergelijk welke het beste bij jou past. Om subsidie aan te kunnen vragen heb je een geaccepteerde offerte nodig;
 6. De subsidieregeling loopt nog ongeveer twee jaar, tot 31 december 2018.

Vergelijk offertes voor je subsidie aanvraagt

Voordat je subsidie kunt aanvragen heb je een offerte nodig. Deze moet je namelijk meesturen met de aanvraag om te laten zien dat je de isolatiemaatregelen ook daadwerkelijk gaat laten uitvoeren. Het is van belang dat je goed de tijd neemt om te kijken welke offerte het beste bij jouw situatie past, zodat je de juiste keuze maakt.

Wil je graag in contact komen met de isolatiespecialisten bij jou uit de regio? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan. De specialisten weten precies wat voor jouw situatie de beste mogelijkheden zijn en staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je de beste keuze maken voor de offerte die bij je past.

Stuur mij vrijblijvend offertes voor isolatie

Hoe kun je subsidie aanvragen?

Je kunt de aanvraag voor de subsidie energiebesparing aanvragen via een formulier op RVO.nl. Hier vul je op in voor welke subsidie je een aanvraag indient en welke isolatiemaatregelen er toegepast gaan worden op jouw woning.
Verder zal je een formulier toe moeten voegen waarop staat dat het door jou gekozen bedrijf de maatregelen gaat uitvoeren. Op dit formulier moet staan om welke maatregelen het gaat, wat het te isoleren oppervlakte is en als laatste de isolatiewaarden. Tenslotte voeg je hierbij een verklaring toe dat je de offerte van dit bedrijf hebt geaccepteerd.

Vanaf het moment dat je een subsidietoezegging hebt ontvangen, heb je 4 maanden de tijd om de isolatiemaatregelen te laten uitvoeren door het bedrijf waarvan jij de offerte hebt geaccepteerd.

Wil je graag nog eens alle informatie op een rij ontvangen? Download dan nu de subsidiegids waarin alles over besparen met isolatie en subsidies wordt uitgelegd.