Tegenwoordig worden de meeste nieuwbouwhuizen zo energiezuinig mogelijk gebouwd, waardoor deze huizen het energielabel A krijgen. Woont u in een ouder huis, en zou u hier ook graag een A-label voor willen krijgen? Lees hier hoe u dit aanpakt.

Allereerst: Wat is een energielabel?

Een energielabel is een label dat weergeeft hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met andere woningen. Apparaten kunnen ook een energielabel hebben. Het energielabel loopt van A tot en met G, waarbij A staat voor zeer energiezuinig en G voor zeer onzuinig.

Voorlopig energielabel

Per 1 januari 2015 hebben huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid ontvangen. Dit label gold als een basislabel en is gebaseerd op het bouwjaar van het huis en het type huis. Wanneer u als huiseigenaar uw huis verkoopt, dient het label definitief te worden gemaakt. Heeft u actie ondernomen om uw huis energiezuiniger te maken? Maak het label dan hier definitief.

Waarom zou u een energielabel A willen hebben?

Wanneer u in een huis woont met het energielabel A, betaalt u in de meeste gevallen lagere energiekosten. Daarnaast wordt uw woning meer waard en zullen meer mensen geïnteresseerd zijn om het te kopen.

Hoe krijg ik mijn huis van een energielabel G naar een A?

Zelf kunt u al een hoop doen om uw huis energiezuiniger te maken. Zo kunt u zonnepanelen op het dak plaatsen, de vloer isoleren en een betere kwaliteit glas in de ramen zetten. Om van een energielabel G naar A te gaan, doorloopt u de volgende stappen:

  1. Laat een HR ketel installeren.
  2. Plaats vloerisolatie van meer dan 10 cm.
  3. Plaats dakisolatie van meer dan 10 cm.
  4. Zorg voor spouwmuurisolatie.
  5. Plaats HR-glas in uw woon en slaapkamer.
  6. Plaats zonnepanelen op uw dak.

Energielabel in de toekomst steeds belangrijker

Voorheen keken potentiële kopers met name naar de uitstraling van het huis of de locatie, aldus EasySwitch.nl. Mede door de licht stijgende energietarieven letten kopers tegenwoordig ook op het energielabel. Is het energielabel niet erg zuinig, zullen niet alleen de badkamer en de keuken naar eigen wens verbouwd moeten worden, maar zal voor een volgende verkoop ook het huis beter geïsoleerd moeten worden. Hier komt natuurlijk een flinke investering bij kijken.

Gaat u zelf een woning kopen?

Wanneer u zelf op zoek bent naar een woning, vraag dan naar de energielabels van de woningen die u gaat bezichtigen. De energiekosten van een huis kunnen fors lager uitpakken voor een huis met een zuiniger energielabel. Een andere manier om de energiekosten omlaag te krijgen is door het overstappen naar de energieleverancier met de beste kWh prijs via EasySwitch. Vooral bij het verhuizen naar een nieuwe woning kan dit een goede start zijn om te besparen op de energiekosten.