Vroeger was alles beter is nog steeds een veel voorkomende uitspraak. Voor sommige dingen geldt dat inderdaad, voor anderen niet. Het is maar net hoeveel interesse je in iets hebt of het belang dat speelt. In dit blogartikel op huisjeopknappen.nl gaan we het hebben over het vergelijken van offertes voor met name dakkapellen, kozijnen en zonnepanelen. De vraag die wordt beantwoord is: hoe vergelijkt u appels met appels in plaats van appels met peren? Met andere woorden, hoe zorgt u ervoor dat het een zinvolle vergelijking is?

Waarvoor zorgen vergelijkingssites?

Voor de komst van het internet en Google pakte je het telefoonboek en belde je een aantal lokale leveranciers voor informatie over een bepaald product, zoals een dakkapel of kozijn. Daardoor wist u precies met wie u zaken deed en wat u kocht, want vaak bracht je ook nog even een bezoek aan de verschillende leveranciers. In het bijzonder Google heeft hier flink verandering in gebracht. Want de opkomst van Google ging gepaard met de opkomst van diverse vergelijkingssites. Toch kunnen we ons afvragen of deze ontwikkeling wel zo positief is geweest.

Het klopt dat vergelijkingssites een hoop werk uit handen nemen, maar daarin schuilt ook het gevaar. Op de meeste websites worden namelijk appels met peren vergeleken. Negen van de tien keer komt dat niet alleen door de website, maar ook door de onwetendheid van de gebruiker. Veel gebruikers vergeten zichzelf namelijk eerst te informeren over een bepaald product alvorens ze een vergelijking doen. Vaak leidt dit tot een tegenvallende aankoop en onbegrip voor uit de toonvallende prijzen.

Maak uzelf wijzer

Stel u wilt nieuwe kunststof kozijnen kopen en vraagt zonder de opdracht verder toe te lichten offertes aan. Dan zult u offertes ontvangen van hele uiteenlopende producten en met grote prijsverschillen. Daar schiet u over het algemeen niet heel veel mee op of u moet als een kip zonder kop direct kiezen voor het goedkoopste. U kunt beter eerst informatie vergaren om daarna pas offertes aan te vragen. Zo weet u niet alleen waar u over praat, maar ook kunt u de opdracht uitgebreid toelichten waardoor u offertes op maat ontvangt.

Niettemin zullen er altijd zinloze vergelijkingen worden gedaan, doordat sommige vergelijkingssites gewoonweg geen informatie aanbieden en omdat een grote groep mensen alleen maar shopt en op zoek is naar het goedkoopste van het goedkoopste.

Was vroeger alles beter?

Terugkomend op de gestelde vraag in de eerste alinea van dit artikel. U vergelijkt appels met appels door uzelf wijzer te maken dan u al bent, weet waar u over praat, dan komt u niet voor verassingen te staan. Bovendien was het vroeger niet beter, want nu heeft u veel meer te vergelijken, alleen moet u weten wat u precies vergelijkt. Voor het vergelijken van kozijnoffertes kunt u niet alleen terecht op http://www.huisjeopknappen.nl/kozijnen/offertes/, maar ook op kozijnen-web.nl.