Op 31 december 2014 loopt de schenkingsregeling ten einde, maar niet volgens het landelijke netwerk van notariskantoren. Mensen die de verbouwing willen bekostigen met een belastingvrije schenking van 100.000 euro kunnen nog een huis kopen tot 2016. De notarissen hebben een methode gevonden om op een later moment te profiteren.

Volgens de notarissen eist de wet niet dat de ontvanger van een schenking op dat moment al een huis heeft gekocht. Alleen eist de wet dat de verbouwing voor 1 januari 2017 is afgerond, kortom u moet op zoek naar een klushuis. Wel moet de schenking nog in 2014 plaatsvinden, maar dan heeft u wel de tijd om een geschikt huis te vinden.

Opvallend

Uiteraard wordt dit door het ministerie van Financiën ontkend. Het ministerie zegt dat de ontvanger van een schenking wel degelijk in het bezit moet zijn van een huis. De notarissen beroepen zich op een ministeriële regeling, waarin staat dat een schenking voor een verbouwing onder ontbindende voorwaarde is. Hierdoor worden mensen alleen verplicht de verbouwing voor 1 januari 2017 af te ronden.

De notarissen zijn sowieso van mening dat de schenkingsregeling raar uitpakt in de praktijk. Hoe het geld wordt besteed bepaald of belasting moet worden betaald. Iemand die een nieuwbouwhuis koopt met een schenking kan vrijstelling zomaar mislopen, waar iemand die een huis op het oog heeft om te verbouwen nog wel fiscaal kan profiteren voor de jaarwisseling. Opvallend, aldus de notarissen.

Welke regels gelden in 2015?

Nu kunnen ouders en derden tot maximaal 100.000 euro belastingvrij schenken voor een verbouwing of het aflossen van een hypotheek, afgezien van de leeftijd van de kinderen. Vanaf 1 januari 2015 mogen alleen ouders nog belastingvrij aan hun kinderen schenken, deze kinderen mogen dan niet ouder zijn dan 40 jaar en er kan niet meer dan 52.000 euro worden geschonken.